Potrivit Ministerului Finanţelor, eliminarea impozitului pe veniturile din dividende ar însemna, practic, evitarea dublei impuneri economice, la nivelul companiei şi acţionarilor şi ar conduce la îmbunătăţirea guvernanţei corporatiste, acţionarii urmărind reflectarea reală a rezultatelor economice şi financiare.

 

"Companiile listate la Bursa de valori Bucureşti (BVB) ar deveni mai atractive, indicele BET ar reveni la valorile înregistrate înainte de criza financiară, putând chiar să atingă noi maxime (...) Companiile mari nu-şi vor mai externaliza profitul, iar IMM-urile vor renunţa la tendinţele de comportament evazionist (diminuarea bazei de impozitare prin înregistrarea de cheltuieli fictive). Eliminarea impozitului pe dividende va conduce la creşterea încasărilor din impozitul pe profit", se arată în prezentarea făcută la Guvern de ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov.

 

Finanţele estimează o scădere a încasărilor bugetare prin eliminarea impozitului de veniturile din dividende de 1,86 miliarde lei în 2016, concomitent cu o creştere încasărilor din TVA, contribuţii sociale şi venituri din salarii de 1 miliard de lei, ceea ce înseamnă o pierdere netă de 860 milioane lei în primul an de aplicare.

 

Minusul de venituri este estimat pentru 2017 la 380 de milioane lei, concomitent cu un impact pozitiv pe venituri de 140 de milioane lei, pentru ca în 2018 să fie anticipată o pierdere netă de sub 100 milioane lei.

 

Proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal a fost aprobat miercuri într-o primă lectură de Guvern şi va fi în dezbatere publică înainte de transmiterea spre aprobare în Parlament. (sursa: mediafax.ro)