Wasendorf deţine o participaţie minoritară de 30% la Avrig 35, două părţi exprimându-şi interesul pentru preluarea acţiunilor, a declarat Michael Eidelman, lichidatorul judiciar care se ocupă de valorificarea activelor omului de afaceri în vederea despbăgubirii clienţilor şi creditorilor fraudaţi.

Avrig 35 se numără printre multitudinea de afaceri finanţate de Wasendorf cu fondurile de 215,5 mil. dolari sustrase de la clienţii casei de brokeraj deţinută de acesta, Peregrine Financial Group. Peregrine s-a prăbuşit anul trecut, după o tentativă de sinucidere a lui Wasendorf, care şi-a mărturisit faptele. Wasendorf a pledat vinovat într-o instanţă federală şi execută o pedeapsă cu închisoarea de 50 de ani.

Evaluatorii desemnaţi de magistraţi estimează că clienţii şi creditorii lui Wasendorf au de recuperat 190 mil. dolari.

Eidelman a declarat că participaţia la Avrig 35 este ultimul activ din averea lui Wasendorf care ar mai putea fi valorificat. El a refuzat să comenteze în ceea ce priveşte identitatea investitorilor interesaţi sau sumele discutate.

Potrivit documentelor transmise de lichidator instanţei de judecată, situaţia Avrig 35 a fost dificil de evaluat din cauza „aparentei insolvenţe“ a grupului, litigiilor dintre investitori şi condiţiilor economice dificile din România, notează WSJ.

Eidelman estimează că Avrig deţine parţial sau integral 32 de proprietăţi. Grupul Avrig 35 a fost înfiinţat în 1999, Wasendorf fiind unul dintre partenerii iniţiali. Grupul s-a extins rapid prin dezvoltarea de proiecte în Europa de Est, atragerea de chiriaşi şi apoi vânzarea proprietăţilor. În 2007, o bancă a evaluat grupul la 800 milioane de euro, în cadrul unor discuţii privind o posibilă listare la bursă.

După prăbuşirea pieţei imobiliare româneşti, numeroase vehicule investiţionale deţinute parţial sau integral de Avrig au intrat în incapacitate de plată. Creditorii au chemat grupul în instanţă şi au apărut litigii între investitori, potrivit documentelor.

Avrig 35 a fost înfiinţat în 1999 de patru investitori americani - Russell Wasendorf, Alexander Hergan, Mark Proskine şi un fost broker. Pe lângă proiecte imobiliare, grupul este implicat şi în alte activităţi, precum asset management, construcţii, arhitectură sau retail. Printre proiectele emblematice dezvoltate de Avrig 35 se numără Charles de Gaule Plaza şi Tower Center pe segmentul de birouri sau centrele comerciale Iris Shopping Center din Bucureşti şi Piteşti. (sursa: zf.ro)