Guvernul a modificat, miercuri, legislația în vigoare, care prevedea obligativitatea acestui consum pentru clădirile recepționate după data menționată.

 

Pentru clădirile noi din administrarea autorităților publice obligativitatea prezentării unui certificat de consum de energie aproape egal cu zero fusese instituită pentru clădirile livrate după 31 decembrie 2018.

 

Potrivit modifcărilor adude de Guvern, clădirile noi, pentru care recepția la terminarea lucrărilor se efectuează în baza autorizației de construire emise începând cu 31 decembrie 2020, vor trebui să aibă consum de energie din surse convenționale aproape egal cu zero.

 

Prin excepție, clădirile noi din proprietatea sau administrarea autorităților administrației publice vor avea această obligativitate dacă urmează să fie recepționate în baza autorizației de construire emise după 31 decembrie 2018.

 

Actul normativ stabilește, totodată, un procentaj minim de 10% de energie primară care trebuie asigurată din surse regenerabile de energie la construirea clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero din surse convenționale.

 

Obligativitatea afișării certificatelor de performanță energetică a fost extinsă, de asemenea, de la clădirile aflate în proprietatea sau administrarea autorităților publice sau a instituțiilor care prestează servicii publice la toate categoriile de clădiri frecvent vizitate de public.

 

Vor fi obligate să afișeze acest certificat biblioteci, muzee, teatre, școli, spitale, dar și hoteluri, restaurante, clădiri pentru servicii de comerț en gros și cu amănuntul, instituții de învățământ. (sursa: profir.ro)