Studiile recente au arătat că spațiul de lucru a devenit mai important în alegerea unui loc de muncă decât un salariu.

„Dezvoltatorii, investitorii și chiriașii acordă o atenție din ce în ce mai mare amenajării spațiilor de birouri, în contextul modificărilor obiceiurilor și așteptărilor angajaților la și de la locul de muncă. Vedem o intensificare a cererii pentru astfel de proiecte, în încercarea companiilor de a oferi cele mai bune condiții de lucru pentru angajați. În funcție de facilitățile și serviciile incluse, companiile sunt dispuse să cheltuiască până la 800 euro/mp, doar pentru amenajarea spațiilor de birouri”, a declarat Cezar Florea, Associate Director și Head of Project and Development Services al JLL Romania.

Bugetul pentru mobilier de birouri diferă în funcție de domeniul de activitate al chiriașilor. Cele mai mari bugete sunt alocate de companiile IT & C, unde există o concurență acerbă pentru talente.

Obligațiile de investiții în mobilierul birourilor pot fi diferite în funcție de termenii contractului de închiriere. În unele cazuri, proprietarii clădirilor de birouri suportă aceste costuri, ceea ce se reflectă în nivelul chiriei, în timp ce în alte cazuri locatarul este responsabil pentru acestea.

Potrivit unui studiu JLL la nivelul EMEA, costul mediu al amenajării de birouri din București este comparabil cu cel al altor orașe din Europa Centrală și de Sud-Est. Costurile cresc în Europa de Vest până la 880 EUR / mp în Londra, 835 EUR / mp în Frankfurt sau 805 EUR / mp în Amsterdam.

„În ciuda evoluției tehnologice și a creșterii nivelului de automatizare la care suntem martori în sectorul imobiliar, factorul uman rămâne elementul central din clădirile de birouri. Ca rezultat, crearea unei experiențe memorabile la locul de muncă este mai importantă ca oricând. Spațiul de lucru pe care o companie îl pune la dispoziție angajaților poate avea impact direct asupra nivelului de satisfacție și de productivitate la locul de muncă”, a adăugat Cezar Florea.

Designul și configurarea locurilor de muncă, precum și strategia legată de real estate vor evolua astfel încât experiența umană să fie în centrul spațiilor moderne de lucru, arată studiul „Future of the Work”, realizat de JLL. 
„Crearea unei poziții dedicate exclusiv stării de bine a angajaților devine o provocare primordinală pentru companiile din întrega lume. Înființarea postului de manager însărcinat cu fericirea angajaților (Chief Happiness Officer) este dorită pentru 33% dintre angajații intervievați în studiu. Acest manager ar trebui să se ocupe exclusiv de starea de bine a angajaților și de asigurarea unei experiențe plăcute la locul de muncă. Ideea a stârnit reacții pozitive în țări precum India, SUA, Africa de Sud și China. Cel mai puțin convinși de importanța unui astfel de manager sunt angajații din Olanda, Japonia, Franța și Germania”, mai reiese din raport.  (sursa: forbes.ro)