La inceputul anului Coface estima o crestere de 2,1% a economiei locale, fata de 3,5% anul trecut, pe fondul unei cresteri mai lente a exporturilor si revenirii greoaie a consumului, in conditiile in care increderea consumatorilor este foarte scazuta.

"Calitatea si viteza cresterii economice din Romania depind de infrastructura si de calitatea mediului de afaceri. Infrastructura in Romania este o problema, iar in ceea ce priveste guvernanta, Romania, la fel ca si Polonia sta mai bine decat alte tari din Europa emergenta, dar este loc de mai bine", a declarat miercuri de Yves Zlotowski, economist sef Coface.

In opinia sa, in prezent este ingrijorator nivelul de credite neperformante.

"In ciuda unei reveniri sanatoase a economiei romanesti avem o fragilitate in domeniul corporatist", a adaugat Zlotowski.

Guvernul, FMI si Comisia Europeana estimau, in ianuarie, pentru acest an o crestere de 2,1-2,2% a economiei romanesti, in timp ce Banca Mondiala prognoza un avans de 2,5%.  Spre comparatie, Coface prognozeaza un avans al PIB de 2,9% pentru Polonia (fata de 1,9% in 2013), de 1,9% pentru Cehia (de la -1,1% in 2013), de 1,6% pentru Bulgaria (0,6% in 2013). Cele mai bune performante sunt estimate pentru Letonia (4,2%) si Lituania (3,4%).

Media de crestere a PIB in Europa emergenta este prognozata de Coface la 2,1%, similara cu cea din 2013.

Pe de alta parte, Coface a mentinut in martie ratingul Romaniei la nivelul "B", printre cele mai reduse din Europa Centrala si de Est, calificativul fiind similar cu cel acordat Bulgariei, Croatiei si Ungariei.  Dintre tarile din Europa Centrala si de Est cel mai bine plasate sunt Polonia si Slovacia, cu rating A3.

 

Ratingurile Coface masoara nivelul mediu al incidentelor de neplata inregistrate de companii intr-o anumita tara in contextul tranzactiilor sale comerciale pe termen scurt. Evaluarile nu fac referire la datoria suverana, iar pentru a determina riscul de tara Coface combina perspectivele economice si politice ale tarii respective, experienta de plata Coface si evaluarea mediului de afaceri. (sursa: incont.ro)