1. Vom avea și mai multe date de analizat

Internetul lucrurilor va fi o mașină de generat date. Multe date. Aceasta înseamnă că toate companiile vor trebui să regândească modul în care colectează și analizează informații. Managerii vor trebui să învețe și să se adapteze la o nouă formă de utilizare a datelor. Cantitatea și tipul de informații produse de IoT vor aduce nu doar roluri noi pentru analiștii de date, ci și strategii și servicii pentru clienți.

„Companiile vor avea acces la un flux imens de date pe care toate aceste dispozitive conectate prin IoT le vor genera. Dar aceste date trebuie analizate pentru a înțelege mai multe despre clienți și tendințe. Companiile vor trebui să înceapă să utilizeze datele venite prin IoT ca parte a procesului de analiză și planificare pentru a rămâne competitive și pentru a oferi noi servicii și produse inovatoare", spune Lucian Anghel, Fondator și CEO Energypal.

2. Vom avea informatii despre echipamente, personal si cladiri, tot timpul

IoT are potențialul de a face viața la locul de muncă și procesele de afaceri mult mai productive și mai eficiente. Un mod semnificativ prin care IoT va crește productivitatea și eficiența este simplificarea și simplitatea monitorizării clădirilor și a echipamentelor.

Companiile pot urmări cu ajutorul IoT fiecare aspect al afacerii lor, de la gestionarea inventarului și îndeplinirea comenzilor cât mai repede posibil, până la localizarea și activitatea personalului pe teren. Instrumentele, echipamentele și vehiculele vor fi conectate și vor raporta starea de funcționare și locațiile lor.

3. Vom ajunge oriunde mai repede și mai sigur

IoT este important și în mobilitate, deoarece permite interconectarea dispozitivelor mobile, a automobilelor și optimizarea traseului, ceea ce conduce la reducerea timpului petrecut în trafic. Astăzi, „mașina conectată” este doar începutul vis-a-vis de capacitatea reală de eficientizare adusă de IoT. AT&T, împreună cu producătorii de automobile GM și BMW, adaugă conectivitate LTE (long term evolution) la mașină și creează noi servicii conectate care folosesc informații în timp real despre trafic și oferă diagnostice de siguranță a conducerii auto în timp real pentru șofer, dar și infotainment pentru ceilalți călători. În viitor, IoT va integra totul, de la hărți, locații, trasee, străzi, la semafoare și multe alte informații.

4. Vom produce mai ieftin, mai eficient, mai ecologic

În domeniul energiei electrice, IoT și interconectarea dispozitivelor va facilita adoptarea tehnologiilor „rețelei inteligente” (smart grids), care utilizează contoare, senzori, blockchain și alte instrumente digitale pentru a controla fluxul de energie. Acest sistem poate integra surse alternative de energie, precum energie solară și eoliană.

Internetul obiectelor va reduce drastic costurile în industria prelucrătoare prin reducerea pierderilor/risipei, consumului de combustibil și prin eliminarea activelor ineficiente din punct de vedere economic. IoT poate îmbunătăți, de asemenea, eficiența procesului de producție și distribuție a energie și poate reduce și mai mult emisiile, facilitând trecerea la surse regenerabile.

5. Vom gestiona totul prin dispozitive mobile

Chiar de acum câțiva ani departamentele de IT pot avea acces la distanță la computere și dispozitive mobile, dar IoT va permite, de asemenea, controlul de la distanță al altor dispozitive conectate la Internet. În curând, tehnologiile MDM (mobile device management) se vor extinde la gestionarea de la distanță a dispozitivelor IoT, ceea ce va introduce modificări pentru departamentele IT și angajații conectați la IoT.

Unul dintre cele puternice transformări aduse de IoT este că vom avea dispozitive care ne „cunosc” și ne vor ajuta să economisim timp. Dispozitivele mobile vor interacționa din ce în ce mai mult cu o gamă întreagă de senzori pe care nu îi vedem și nu îi deținem, dar care le oferă informații valoroase pe care le putem vedea/utiliza printr-o aplicație.

IoT este deja în prezent în viața noastră și ne îmbunătățește confortul , eficiența și siguranța, devenind o stare de normalitate cotidiană.

Autor: Lucian Anghel, Fondator și CEO, Timepal Romania și Facilities Management Services