Piața de birouri, în acest caz Bratislava, nu a produs nici un spțiu de birouri nou între ianuarie și martie, întrucât dezvoltatorii au renunțat de mai multă vreme la investiții. Cererea de spații de birouri scăzută a fost anticipată și CBRE a înregistrat doar 20,000 mp de activitate de închiriere în total. Aceasta reprezintă cu 17% mai puțin decât în primul trimestru al anului 2012 și cu 20% față de trimestrul anterior.

În același timp, gradul de neocupare a ajuns la 186 bps trimestrial la nivelul din prezent de 14,3%. Un total de 207.700 de mp de spații a fost imediat disponibil pentru chiriași, dintre care majoritatea au fost adăugați sub-pieței Inner City.

Dimensiunea medie a tranzacțiilor a scăzut până la aproape 500 mp, în mod semnificativ mai mică decât media obișnuită a Bratislavei, de 700 mp. Situația cea mai îngrijorătoare însă este lipsa noilor cereri (însemnând prevalarea renegocierilor în cifrele totale ale activității de închiriere). Acest lucru a consud la o rata de închiriere negativă pentru cel de-al doilea trimestru consecutiv. În total, spațiul ocupat a scăzut cu 18.120 mp.

În constrast, piața de închirieri în sectorul industrial din slovacia a fost mult mai energică, cu o activitate totală de închiriere de 120.000 sqm – de patru ori mai mare decât aceeași perioadă a anului 2012.

CBRE raportează că din cifra totală, 78% a fost reprezentată de renegocieri, iar noile închirieri au atins 19%, producând o cifră de absorție pozitivă netă de 39.000 mp. Doar un singur depozit Built-to-suit, pe 5.000 mp a fost dezvoltat în primul trimestru al anului, iar încă două sunt în construcție în Bratislava și Košice. (sursa: cijjournal.com)