"Ne aşteptăm ca economia României să înregistreze un avans solid, în intervalul 3-3,5% în 2015 şi 2016, dat fiind că economia slabă a zonei euro, principala piaţă de export a ţării, este compensată de creşterea cererii interne", se arată într-un raport al Capital Economics.

 

România are un potenţial de creştere economică pe termen lung de 4% pe an, asemenea Bulgariei, Poloniei şi Turciei, potrivit analiştilor, Capital Economics.

 

Analiştii companiei apreciază că politica fiscală va fi mai relaxată în acest an comparativ cu 2013, pe fondul scăderii preţurilor de consum.

 

"Pentru început, declinul preţurilor petrolului va determina încetinirea inflaţiei, ducând la creşterea veniturilor gospodăriilor. Acest lucru ar trebui să permită Băncii Naţionale a României să reducă dobânda de politică monetară cu încă 25 de puncte de bază, la 2%", se arată în raport.

 

Analiştii de la Capital Economics estimează că rata inflaţiei se va situa la 0,8% în acest an şi la 1,8% anul viitor. În 2014, rata anuală a inflaţiei a coborât la minimul record de 0,83%.

 

La începutul lunii februarie, BNR a modificat în scădere prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 2,2% la 2,1% şi are o estimare de 2,4% pentru inflaţia de la sfârşitul anului 2016.

 

De asemenea, analiştii consideră că pieţele financiare din România sunt mai puţin vulnerabile în faţa situaţiei din Grecia decât erau în perioada 2011-2012, în condiţiile în care deficitul de cont curent şi datoria externă pe termen scurt au scăzut semnificativ în ultimii ani.

 

Comisia Europeană anticipează că economia României va creşte cu 2,7% în acest an şi cu 2,9% în 2015, în timp ce Banca Mondială apreciază că produsul intern brut al României va avansa cu 2,9% anul acesta şi cu 3,2% anul viitor.

 

Economia României a crescut anul trecut cu 2,9%, în termeni reali, faţă de 2013, după ce în ultimul trimestru creşterea economică a fost de 0,5% faţă de trimestrul anterior, serie ajustată sezonier, şi de 2,6% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, serie brută, potrivit datelor comunicate de INS. (Sursa: mediafax.ro)