Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală au fost adoptate pe articole, miercuri, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici arătând că impactul bugetar al măsurilor este de 12 miliarde lei şi principala măsură este reducerea TVA la 19%, de la 1 ianuarie 2016.

 

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a spus că noul Cod fiscal cuprinde măsuri importante pentru economie, cea mai importantă fiind reducerea TVA la 19%, România trecând de la una dintre cele mai mari cote TVA din Europa la una dintre cele mai reduse.

 

"Codul Fiscal impune măsuri extrem de importante pentru economie, cea mai importantă dintre măsuri este desigur, reducerea TVA de la 20 la 19%, atât ca importanţă cît şi ca impact bugetar pentru anul viitor. România avea una dintre cele mai mari cote TVA din Europa, prin aplicare acestei măsuri, România se va putea lăuda cu una dintre cele mai reduse cote TVA. Impactul bugetar pe care acest cod fiscal îl are este la nivelul 12 miliarde de lei, este o sumă pe care o lăsăm la nivelul mediului economic, la nivelul pieţei, cetăţeanului", a spus Teodorovici.

 

Ministrul a mai spus că aplicarea codului "va duce la un deficit mai mare decât cel asumat, dar un deficit care rămâne sub limita celui stabilit în criteriul de la Maastricht, sub 3%".

 

"Ar tebui să fie un semnal important pentru piaţa din România. Partenerii externi vor înţelege, în acest fel, faptul că România este pregătită să menţină un astfel de deficit de sub 3%. România trebuie să dea dovadă de îndrăzneală, dar şi de răspundere în privinţa cheltuielilor sustenabile. Mulţumesc primului-ministru Victor Ponta că a susţinut o asemenea abordare liberală, care are în asamblul său măsuri sociale şi măsuri de piaţă. Cu siguranţă va fi un vot în unanimitate, va fi un semnal important faţă de cetăţeni şi partenerii externi”, a spus ministrul Finanţelor.

 

Preşedintele Comisiei de buget, Viorel Ştefan a precizat că în comisie au fost acceptate 450 de amendamente la Codul Fiscal şi au fost respinse alte 350.

 

Toate grupurile parlamentare au anunţat că susţin aceste Coduri, arătând că sunt "perfectibile", dar reprezintă un "pas înainte" şi sunt "predictibile".

 

Liderul deputaţilor PSD Marian Neacşu a arătat că acest cod fiscal reprezintă îndeplinirea promisiunii luate de USL de a face "dreptate până la capăt" şi este important că s-a ajuns la consens.

 

"Acest cod fiscal are şi realizări şi multe neîmpliniri, dar noi cei de la liberali preferăm să vedem partea plină a paharului şi sperăm să fie anumite clarificări şi să facă mediului de afaceri un spaţiu fiscal mai coerent. Acest cod fiscal are inspiraţie ideologică liberală, a apărut după ce PNL a venit cu programul de guvernare. Atunci PSD, aflat în pierdere electorală, a apărut cu acea viziune avangardistă, curajoasă. Din păcate au rămas numai unele măsuri", a spus liderul deputaţilor PNL Eugen Nicolăescu.

 

El a arătat că printre problemele noului Cod fiscal ar fi lipsa de credibilitate în faţa organismelor internaţionale care au sesizat asupra modului în care se vor susţine măsurile.

 

"Noi, cei de la liberali am susţinut reducere a TVA, am propus reducerea CAS ca o formă de stimulare a agenţilor economici. Am introdus principiul predictibilităţii şi asigurăm că orice măsură pe care o vom lua când vom veni la guvernare va fi de reducere a fiscalităţii, nu de creştere. Se realizează un pas înainte, grupul liberal va vota acest Cod fiscal şi îşi rezervă dreptul ca atunci când va veni la putere să facă şi restul şi să-l perfecţioneze", a adăugat Nicolăescu.

 

Deputatul UDMR Erdei Doloczki Istvan a spus că UDMR salută noile Coduri fiscale care cuprind "definiţii mai clare şi o mai bună organizate fiscală".

 

"Rescrierea Codurilor fiscale constituie o necesitate. Salutăm noul Cod Fiscal şi Cod de Procedură Fiscală. Au definiţii mai clare, o mai bună organizare fiscală şi reducerea cotei standard TVA. Analizând proiectele, nu sunt nici pe departe perfecte, dar conţin îmbunătăţiri esenţiale faţă de prevederile în vigoare, grupul UDMR va vota aceste Coduri fiscale”, a spus deputatul UDMR.

 

Deputatul minorităţilor naţionale Iuliu Merka a spus că reducerea TVA va avea un impact pozitiv în societate, arătând că noul Cod fiscal "nu este perfect, dar este predictibil". (sursa: mediafax.ro)