Preţuri mai mici decât în Bucureşti sunt înregistrate doar în Sofia şi Kiev.

 

"Topul oraşelor în funcţie de nivelul preţurilor ia în considerare costul relativ al bunurilor şi serviciilor la nivel mondial. Cele mai mari preţuri sunt în Zurich, Geneva şi New York, de peste 2,5 ori mai mari decât cele din Bucureşti, Sofia şi Kiev, care sunt cele mai scăzute", se arată în raportul UBS.

 

Istanbul, Doha şi Lyon înregistrază un nivel mediu al preţurilor, mai apropiat însă de cele din oraşele scumpe de cele ieftine.

 

 

Dacă în analiză sunt incluse şi chiriile, aproape toate oraşele marchează o scădere a indicelui preţurilor în medie cu 17%, în raport cu oraşul New York, considerat de referinţă. Hong Kong este singura excepţie, cu o creştere de peste 5%, din cauza nivelului ridicat al chiriilor.

 

Chiriile fac totodată din New York cel mai scump oraş, iar Sofia cel mai ieftin.

România înregistrează un indice al preţurilor de 43,8 puncte, excluzând chiriile, şi de 34,5 puncte în cazul includerii acestora.

 

În funcţie de salariile brute, Bucureşti ocupă poziţia 61, între Budapesta şi Beijing. Oraşele cu cele mai mici salarii nete sunt Jakarta şi Kiev. Primele locuri în acest clasament sunt ocupate de Zurich şi Geneva şi Luxemburg. New York se regăseşte pe poziţia a patru.

 

Locuitorii din Zurich, Geneva şi Luxemburg primesc salarii în medie de 19 ori mai mari decât cei din Nairobi, Jakarta şi Kiev.

 

Indicele calculat pentru salariile nete ţine cont de deduceri şi în general coboară în clasament toate oraşele, comparativ cu New York City, considerat de referinţă. Un nivel relativ ridicat al deducerilor, rezultate din nivelul semnificativ al contribuţiilor de asigurări sociale şi taxe, este remarcat în Copenhaga, Bruxelles şi Milano.

 

România înregistrează un nivel de 14 puncte al indicelui atât în cazul salariilor brute cât şi al salariilor nete.

 

Salariile nete sunt in indicator bun pentru veniturile disponibile. De axemplu, un muncitor din Zurich are la dispoziţie pentru a cheltui o sumă de 23 de ori mai mare decât unul din Kiev.

 

După puterea de cumpărare, stabilită în funcţie de salariul primit de un locuitor pentu o oră de muncă, capitalei României i-a fost acordat locul 60 în topul UBS, după Bankgkok şi în faţa Sofiei. Poziţiile superioare ale clasamentului sunt ocupate de Luxemburg, Zurich şi Geneva. New York City ocupş abia poziţia 14.

 

Pentru a stabili nivelul puterii de cumpărare în diferitele state, UBS a analizat nivelurile preţurilor în comparaţie cu cele ale salariilor. (Sursa: mediafax.ro)