Astfel, costul de ocupare a spaţiilor de birouri din Bucureşti se situează la 23,25 euro/metru pătrat/lună, în condiţiile în care chiria medie s-a diminuat în perioada analizată cu 7,7%, la 18 euro/metru pătrat/lună. În costul de ocupare sunt incluse şi sumele pe care o companie trebuie să le plătească pentru servicii de întreţinere sau mentenanţă.

Cea mai mare scădere a costului de ocupare a spaţiilor de birouri s-a înregistrat în Singapore (16,3%), urmat de Guadalajara (16,1%), Valencia, Porto şi Sao Paolo.

Bucureştiul este singurul oraş din Europa Centrală şi de Est prezent în top 15 cele mai mari scăderi de costuri de ocupare a spaţiilor de birouri.

De altfel, cu excepţia Bratislavei, unde chiriile s-au redus cu 5,9%, la 16 euro/mp/lună, iar costul total de ocupare cu 4,2%, la 25,47 euro/mp/lună, în celelalte capitale din regiune au fost consemnate stagnări sau creşteri.

În Praga, chiriile s-au menţinut la 21 de euro/mp/lună, iar costul total a urcat cu 1,4%, la 33,2 euro/mp/lună în timp ce birourile din Varşovia se închiriază cu 27 euro/mp/lună, costul total ajungând la 37 euro/mp/lună, aceleaşi valori ca anul trecut.

Stagnări ale chiriei şi ale costurilor totale de ocupare a spaţiilor de birouri au fost înregistrate şi la Sofia (13 euro/mp/lună, respectiv 18,18 euro/mp/lună) şi Budapesta (20 euro/mp/lună, respectiv 26,89 euro/mp/lună).

La capitolul cele mai mari creşteri ale costurilor lunare pe care o companie trebuie să le plătească pentru un metru pătrat de birouri, Jakarta (Indonezia) se află pe prima poziţie cu un avans de aproape 40%.

Cu toate acestea, cea mai scumpă piaţă a birourilor din lume se menţine zona de centru a Hong Kong, aceasta fiind urmată de West End din Londra, Beijing şi New Delhi. (sursa: zf.ro)