Decizia de a scoate imobilul pe piaţă vine la scurt timp după ce băncile de investiţii Natixis şi La Banque Postale au finalizat procesul de fuziune a diviziilor lor imobiliare AEW Europe şi Ciloger. Noul grup a devenit al treilea cel mai mare manager de active imobiliare de pe piaţa franceză, cu un portofoliul în administrare de peste 24 mld. euro. Pe lângă America House, AEW Europe mai deţine în România şi parcul de retail Promenada din Târgu Mureş.

America House din Piaţa Victoriei a fost cumpărată de AEW în toamna lui 2007 de la Globe Trade Centre (GTC) la un preţ de 120,3 mil. euro şi un randament investiţional de sub 6%, rămas până astăzi imbatabil. Aceasta a fost singura tranzacţie imobiliară cu un randament comparabil cu cel al pieţelor mai mature din Europa Centrală.

Yield-ul sau randamentul investiţional este un indicator folosit în piaţa imobiliară pentru a determina profitabilitatea unei proprietăţi. Valoarea netă a acestuia se calculează prin scăderea costurilor anuale de operare a clădirii vizate din chiria anuală generată de imobil, iar rezultatul se împarte la valoarea proprietăţii.

Astăzi, pentru a atinge un randament brut de 7,5%, cât se practică pe piaţă, preţul de vânzare al imobilului ar trebui să depăşească 100 mil. euro, în contextul în care clădirea generează anual venituri din închiriere de circa 8,3 mil. euro, potrivit datelor aferente anului 2015 comunicate la Ministerul Finanţelor Publice. Totuşi, acest preţ este dificil de obţinut în contextul în care clădirea necesită investiţii consistente în modernizare, fiind una dintre primele clădiri de birouri dezvoltate în România. Spre exemplu, valoarea de piaţă a Tower Center International, o clădire cu o suprafaţă comercială şi amplasament similare, este de 76,5 mil. euro.

Totuşi, consultanţii imobiliari chestionaţi de revista Capital consideră oportună scoaterea la vânzare a America House în acest moment, deoarece randamentele au început să scadă, ceea ce ar favoriza proprietarul clădirii.

America House are o suprafaţă închiriabilă de 27.500 mp şi are printre chiriaşi companiile Deloitte, Mastercard, Ericsson, Cisco şi Ambasada Japoniei.

În 2008, la câteva luni distanţă de achiziţia America House, AEW a mai plătit 90 mil. euro pentru Promenada Mall din Târgu Mureş, cumpărat de la BelRom. Parcul de retail a ocupat locul 27 într-un top realizat de Capital pe baza cifrelor de afaceri raporate de cele 61 de centre comerciale moderne din România în 2015. Proiectul din Târgu Mureş a înregistrat afaceri de 5,3 mil. euro.

La sfârşitul lunii septembrie din 2015, portofoliul local al AEW era evaluat la 136 mil. euro.

Piaţa de investiţii imobiliare din România se află pe un trend ascendent, reflectat atât prin volumul tranzacţiilor încheiate, cât şi prin interesul vizibil crescut al investitorilor străini ca urmare a condiţiilor favorabile de mişcare a capitalului, al mediului macro-economic pozitiv şi, nu în ultimul rând, datorită îmbunătăţirii condiţiilor de finanţare la nivel de ţară. În 2016, piaţa imobiliară a menţinut un nivel confortabil de lichiditate, volumul total de investiţii fiind de 720 milioane de euro.

AEW Global este o reţea de companii care administrează investiţii imobiliare, cu sediul central în Boston. Componenta europeană a grupului este AEW Europe, deţinută de grupul financiar francez Natixis şi acum şi de grupul francez La Post. Bancherul care se află la cârma Natixis, François Pérol, a fost consilierul economic al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi managing partner al Rothschild Bank. AEW este singurul investitor imobiliar cu legături americane, prezent în România, care nu intră în categoria fondurilor de hedging, ci a investitorilor instituţionali, care îşi atrag capital de la fonduri de pensii, companii de asigurări sau instituţii private de învăţământ. (sursa: capital.ro)