România ocupă locul cinci în cadrul țărilor CSE, cu 56 de tranzacții în primul semestru 2016, cei mai activi investitori străini provenind din Germania, Franța și Polonia.

Valoarea totală estimată a tranzacțiilor din regiunea CSE pentru primul semestru din 2016 a fost de 14,1 miliarde USD, cu 14,3% mai mică decât în anul precedent. Această scădere s-a datorat, în primul rând, micșorării numărului de mega tranzacții de peste 1 miliard dolari din această perioadă. Deși volumul global al tranzacțiilor a crescut în primul semestru 2016, cele mai multe țări din regiune au cunoscut o scădere a activității M&A în privința numărului de tranzacții.

În prima jumătate a anului 2016 s-au încheiat 655 tranzacții. Republica Cehă a fost cea mai activă țară în termeni de volume ale tranzacțiilor, urmată de Turcia, Polonia și Ungaria. România ocupă locul 5, cu 56 de tranzacții în primul semestru 2016, cu aproape 30% mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut.

„Spre deosebire de aceeași perioadă a anului trecut, când achiziția Unicredit Țiriac Bank a fost cea mai mare tranzacție din Europa Centrală și de Sud-Est, în prima parte a lui 2016 am avut o perioadă de respiro, cu mult mai puține tranzacții de valoare mare anunțate. Există însă un număr de tranzacții în așteptare și un interes în creștere, care vor inversa această scădere temporară,” declară Florin Vasilică, Liderul departamentului de Asistență în Tranzacții a EY România.

Procentul investitorilor financiari a fost cel mai ridicat în Grecia, piață în care au cumulat 40% din totalul tranzacțiilor derulate, urmând Ungaria - cu 39% și Serbia - cu 33%. În România, doar 18% din investitori au fost investitori financiari. Piața cehă s-a remarcat, în mod excepțional, printr-o creștere extrem de puternică și în termeni de valoare a tranzacțiilor în primul semestru 2016. În pofida lipsei tranzacțiilor de peste 100 milioane USD, valoarea estimată a tranzacțiilor a crescut cu 74,1% prin comparație cu primul semestru 2015.
Piața de fuziuni și achiziții din regiunea CSE a fost din nou dominată de tranzacții interne în primul semestru din 2016. În 57% din numărul total de tranzacții, cumpărătorul și compania țintă au provenit din aceeași țară. Acest procent marchează o creștere de 9% față de primul semestru din 2015.

Cel mai mare procent al tranzacțiilor inbound a fost înregistrat în Croația (64%), urmând în clasament România (cu 61%) și Bulgaria (cu 45%).

În România, cel mai atractiv sector a fost cel industrial, în timp ce în Republica Cehă, Polonia și Bulgaria acesta a fost IT-ul. În ceea ce priveste originea capitalului străin investit în regiunea CSE prin fuziuni și achiziții, investitorii americani și cei vest-europeni au continuat să dețină cele mai mari ponderi în regiune.

În România, cei mai activi investitori străini în prima jumătate a acestui an au provenit din Germania, Franța și Polonia. (sursa: profit.ro)