Până la sfârșitul lui 2018, peste 900.000 de mp sunt anunțați în principalele zone de dezvoltare imobiliară din Vest, Pipera și Nord.
În primul semestru al acestui an au fost deja dați în folosință 155.500 mp de birouri în 8 proiecte imobiliare.

În total, aproape 300.000 metri pătrați de spații de birouri de clasa A sunt livrate în acest an în București, în 16 proiecte imobiliare.

Aproape jumătate din totalul spațiilor de birouri deja livrate, respectiv 48%, se află în zona de Nord a Capitalei, în cele trei mari proiecte dezvoltate aici și anume : Globalworth Tower și Gara Herăstrău Office Building, operate de Globalworth precum și ultima clădire din proiectul Green Court Bucharest, dezvoltat de Skanska, cu o suprafață totală închiriabilă de 15.670 mp.

Din totalul spațiilor de birouri anunțate până la sfârșitul acestui an, 68% din acestea sunt situate în zona Pipera, mai arată datele prelucrate de CBRE.

O cincime din spațiile de birouri noi din Pipera, respectiv 22%, o reprezintă prima faza a proiectului Metroffice dezvoltat de Immofinanz, a cărui livrare este prevăzută pentru trimestrul al patrulea din 2016.

Pentru anul 2017 sunt anunțate 9 proiecte imobiliare care însumează aproximativ 179.000 mp de spații de birouri.

Zona de Vest are cea mai mare pondere, respectiv 34%, unde se află cel mai mare proiect din zona, The Bridge, dezvoltat de Forte Partners, urmată de Pipera, cu 31%, unde se vor livra primele 2 clădiri din proiectul Globalworth Campus, dezvoltat de Globalworth și de zona de Centru, cu 26%.

Cel mai mare proiect imobiliar din Centru, cu o pondere de 68% din totalul spațiilor anunțate pentru această zona este Timpuri Noi Square. Proiectul dezvoltat de Vastint Group, are că dată de livrare trimestrul al doilea din 2017.

“Piața spațiilor de birouri din București se consolidează și se extinde constant, într-un ritm care reflecta performanțele industriilor dinamice de vârf ale României – IT, outsourcing, sectorul financiar - care sunt motorul creșterii economice”, este de părere Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services | Investor Leasing | Office, CBRE România.

Datele CBRE mai relevă că și 2018 va fi un an dinamic pentru piață de real estate din București, urmând să fie livrate aproximativ 433.000 mp în 19 de proiecte imobiliare.

Cele mai multe dintre acestea, aproximativ 41%, vor fi în zona de Vest, în care dezvoltatorul Skanska va livra prima clădire a proiectului Campus 6, cu o suprafață totală închiriabilă de 22.200 mp.
Tot în 2018 este prevăzută finalizarea proiectului Business Garden Bucharest, cu o suprafață totală închiriabilă de 41.000 mp, dezvoltat de Vastint Group. La sfârșitul anului 2017 - începutul lui 2018 este anunțat și proiectul Orhideea Towers cu o suprafață închiriabilă de 36.900 mp, dezvoltat de CA Immo.

În total în anul 2018, CBRE estimează că se vor finaliza în zona de vest aproximativ 178.000 mp.

De asemenea și în zona de Nord, care reprezintă 23% din suprafață totală de spații de birouri anunțată, Skanska estimează livrarea a primei clădiri din proiectul Equilibrium dezvoltat în zona Barbu Văcărescu, cu o suprafață închiriabilă de 20,800 mp.

În Centre Business District (CBD), cel mai activ proiect în construcție, prevăzut a fi livrat în trimestrul al doilea din 2018, este The Mark din zona Buzești, dezvoltat de S Immo, cu o suprafață toată de aproximativ 25.000 mp. (sursa: profit.ro)