În Capitală, în trimestrul l doilea din 2014, o singură unitate a fost inaugurată, o extensie de 3.000 de mp în Otter Logistics Park în partea de vest a oraşului. În restul ţării, Bosch a finalizat, în mai, o unitate de producţie de piese electronice pentru autovehicule şi un centru de cercetare cu o suprafaţă totală de 38.000 mp în Tetarom III, în Jucu, lângă Cluj-Napoca.

 

JLL a raportat, de asemenea, în primul trimestru din 2014 finalizarea construcţiilor la două proiecte speculative - în martie, Lear Corporation a inaugurat o unitate de producţie de 12.000 mp a scaunelor de maşini în Solo Industrial Park, în Leţcani, lângă Iaşi, iar VGP au livrat alţi 7.200 mp în parcul lor industrial din Timişoara.

 

Un număr de proiecte importante sunt în construcţie şi se preconizează a fi finalizate până la finalul anului. Consiliul Judeţean Cluj, proprietarul parcurilor industriale Tetarom, a început lucrările la Tetarom IV pe un teren de 80 de hectare în Feleacu. Alţi 25.000 de mp vor fi livraţi în Ploieşti West Park. TRW Automotive Holdings Corp. plănuieşte să inaugureze o unitate de producţie de airbaguri destinate autovehiculelor, de 4.000 mp în Roman. În Timişoara, VGP au planificat extinderea proiectelor cu încă 10.000 mp.

 

În T2 din 2014, în România s-au închiriat aproximativ 41.000 mp de spaţii industriale, cu 21% sub nivelul înregistrat în T2 2013. Mai mult de 70% din totalul închirierilor a fost reprezentat de cererea de spaţii noi, cu restul fiind reprezentat de renegocieri şi înnoiri. Cererea s-a concretizat în contracte semnate în Bucureşti, Arad şi Timişoara. În Bucureşti, în aceeaşi perioadă, suprafaţa totală de spaţii industriale închiriate a fost de aproximativ 15.600 mp, 38% din întreaga suprafaţă totală închiriată la nivel de ţară.

 

Cele mai mari tranzacţii din T2 2014 au fost închirierea unui spaţiu de 9.300 mp de Rhenus Logistics în Log Center Timişoara, precum şi închirierea a 4.000 mp de către Fashion Days în o fostă unitate Geodis adiacentă şoselei de centură din Bucureşti.

 

'În anii următori, ne aşteptăm ca cererea din partea retailerilor on-line (precum Fashion Days) pentru spaţii de depozitare în Capitală să crească semnificativ', spun reprezentanţii JLL.

 

Chiriile spaţiilor de logistică prime sunt cuprinse între 3,6-4,0 euro/mp/lună. Chiriile spaţiilor dedicate industriei uşoare sunt la nivelul de 3,5-4,25 euro/mp/lună. În cazul spaţiilor industriale mari, de peste 20.000 mp, chiriile sunt în jurul a 3,5 euro/mp/lună. Volumul stimulentelor financiare a continuat să fie semnificativ, în special pentru suprafeţe mari şi durate lungi. (sursa: AGERPRES)