Însă, saltul României în topul statelor cu cel mai bun climat pentru mediul de afaceri a fost de doar două poziţii.

 

Clasamentul realizat de Banca Mondială în acest an se bazează pe o metodologie diferită faţă de cea de anul trecut, poziţiile fiind recalculate. Astfel, locul 73 ocupat de România în 2013 a devenit în urma revizuirilor realizate pe noua metodologie locul 50, iar în topul pentru 2015 României îi revine poziţia 48.

 

În plus, raportul nu se mai concentrează pe schimbările de poziţie în top, ci pe o nouă măsură: „distanţa până la frontieră“, care indică pe o scală de la 0 la 100 cât de aproape/departe este o ţară de cele mai bune practici într-un anumit domeniu.

 

România este lider în ceea ce priveşte reforma realizată în sfera sistemului de plată a taxelor, cele mai multe dintre firme folosind în prezent sistemul electronic.

 

Raportul arată că plata online cu cardul de credit a taxelor şi contribuţiilor a devenit posibilă în perioada 2013-2014.

 

La categoria „Plata taxelor“ s-a înregistrat un salt important în top, România urcând 76 de poziţii, de pe locul 128 pe 52. Numărul de ore necesare pentru plata taxelor s-a redus în România de la 200 ore la 159 în prezent, iar numărul de plăţi pe an a scăzut de la 39 la 14 plăţi în acest an, conform raportului Băncii Mondiale.

 

Fiscalitatea a fost până acum o „piatră de moară“ care a tras România în jos în clasamentele competitivităţii economice de la nivel mondial.

 

Consultanţii fiscali au spus că politica fiscală din România are nevoie de mai multă stabilitate, transparenţă şi predicta­bilitate, iar povara administrativă de pe umerii contribuabililor trebuie redusă prin eficientizarea şi informatizarea sistemului de administraţie fiscală pentru a ajunge la un aparat fiscal rapid şi flexibil care să ducă la îmbunătăţirea contribuţiei fiscalităţii la propulsarea României în topurile interna­ţio­nale ale competitivităţii. O birocraţie mai puţin excesivă, reducerea numărului de taxe şi a plăţilor aferente, încurajarea investiţiilor şi chiar diminuarea cotelor taxelor, precum şi facilitarea unui dialog eficient şi coerent între autorităţile fiscale şi contribuabili ar putea fi alte plusuri în creş­terea competivităţii României, au susţi­nut consultanţii fiscali.

 

Anul 2014 a venit cu majorări de taxe şi noi impozite, precum „taxa pe stâlp“ sau acciza la combustibili, dar şi cu o măsură de relaxare a fiscalităţii: reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator, care este în vigoare din luna octombrie.

 

Totodată, în acest an au fost reduse şi comasate 92 de taxe şi impozite parafiscale. Guvernul a aprobat cadrul legal pentru ca persoanele fizice să plătească taxele cu cardul, online şi la Trezorerie, din 2015. Autorităţile române derulează în parte­neriat cu Banca Mondială un proiect pentru eficientizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

 

Analizând cele zece criterii de evaluare folosite în raportul Băncii Mondiale, se observă că România este clasată bine în ceea ce priveşte accesul la credit şi procesul de înfiinţare a unei firme. În schimb, România este la coada clasamentului la categoria conectare la electricitate.

 

Mediul de afaceri din România, evaluat de Banca Mondială pe poziţia 48 din 189 de ţări, este mai puţin primitor decât cel din Rwanda (46), Cehia (44), Bulgaria (38), Muntenegru (36),  Polonia (32), Macedonia (30), Lituania (24), Letonia (23), Estonia (17), potrivit raportului Băncii Mondiale.

 

Dar România este mai bine plasată în topul Băncii Mondiale comparativ cu ţări ca Slovenia (51), Ungaria (54), Turcia (55), Italia (56), Grecia (61) şi Rusia (62).

 

Pe primul loc în clasamentul realizat de Banca Mondială se află, la fel ca în ultimii ani, Singapore. (sursa: zf.ro)