Ministerul este dispus acum să cheltuiască puțin mai mult decât estima în urmă cu 3 săptămâni.

 

Licitația, inițiată de minister la finele lunii mai, a fost însă anulată și reluată, din cauza unor neconformități ale ofertelor depuse.

 

Ministerul Fondurilor Europene ocupă la acest moment clădirea Tower Centre International din Piața Victoriei, deținută de Papalekas, dar cu un contract de închiriere care va expira la sfârșitul acestei luni.

 

Informații ale Profit.ro relevă că singurele oferte la licitația anulată au fost depuse de Tower Center International, controlată de Papalekas (care vrea astfel să își păstreze ministerul în chirie), și Sema Business Three, aparținând lui Ion Rădulea (care vrea să convingă ministerul să se mute pe amplasamentul fostei fabrici Semănătoarea). Este foarte probabil ca aceștia să depună oferte și la noua licitație.

 

"Ofertele au fost depuse de Tower Center International și Sema Business Three. Procedura lansată în 25 mai (a patra, conform SEAP – n.r.) a fost anulată miercuri, 15 iunie, din cauza unor neconformități ale ofertelor depuse. MFE a relansat procedura de achiziție publică referitoare la închirierea unui sediu", a comunicat ministerul pentru Profit.ro.

 

La finele lunii mai, costul total pentru închirierea unui nou spațiu, inclusiv servicii de mentenanță, pe 2 ani era estimat la 3,64 milioane de euro. Acum, în documentația aferentă noii licitații, costul estimat este 3,72 milioane de euro.

 

Anul trecut, la alte licitații inițiate pentru găsirea unui spațiu de închiriat, suma estimată pleca de la 8 milioane de euro și cobora doar la 7,1 milioane de euro. Atunci, procedura a fost anulată deoarece nu a fost primită nicio ofertă.

 

În urmă cu trei săptămâni, ministerul preciza că pentru un spațiu de birouri de aproximativ 6.000 de metri pătrați era dispusă să achite o chirie de până la 20,2 euro/metrul pătrat.

 

În prezent, ministerul își desfășoară activitatea în clădirea Tower Centre International din Piața Victoriei, deținută de Papalekas, și achită, potrivit informațiilor din piață, o chirie lunară de 17 euro/metrul pătrat.

Instituția s-a mutat în clădirea din Piața Victoriei în 2013, în baza unui contract de chirie care a expirat în decembrie 2015 și care a fost prelungit, prin act adițional, până la 30 iunie acest an.

 

La începutul acestui an, ministerul a primit de la Guvern un spațiu în Palatul Parlamentului, dar pe care spune că nu îl poate folosi din cauza condițiilor improprii.

 

"Pentru a nu mai sta în chirie, Guvernul i-a repartizat ministerului un spațiu - suprafața totală a corpului B3 - în Palatul Parlamentului. Sediul este însă neutilizabil, din motive ce țin de degradarea fizică a clădirii, dar și de securitatea cu privire la siguranța la foc, igienă, sănătate, izolare termică ș.a.m.d. Un raport de expertiză al lucrărilor de intervenție la Corpul B3 din Palatul Parlamentului, având ca beneficiar Ministerul Justiției, indică, printre altele, că sunt necesare intervenții urgente la exteriorul clădirii, pentru a contracara acțiunile agenților agresivi (precipitații, acces păsări, vânt), este nevoie de intervenții la instalațiile interioare, unele plafoane prezintă pericol de prăbușire, stratul termoizolant al teraselor este compromis, existând numeroase zone inundate, toate gurile de scurgere sunt înfundate", arăta ministerul în luna mai.

 

Tower Centre International, unde mai au sediu Hidroelectrica, EY, Huawei, Cegeka și Deutsche Bank, este unul dintre cele mai importante proiecte deținute de Papalekas prin intermediul firmei Globalworth, fondată de omul de afaceri.

 

Clădirea are 26 de etaje și o suprafață totală de 31.000 metri pătrați. (sursa: profit.ro)