Indicele care măsoară percepția analiștilor asupra evoluției economice într-un orizont de șase luni a urcat în mai pentru a doua lună consecutiv și a atins 30 puncte, de la 27,4 puncte în luna aprilie.

 

La nivelul regiunii Europa Centrală și de Est (ECE), indicele a avansat cu 13 puncte, până la 4,6 puncte, cele mai semnificative creșteri fiind înregistrate în cazul Cehiei (+ 29,8 puncte) și Ungariei (26,9 puncte). Regiunea ECE include, în sondajul ZEW, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Turcia.

 

În ceea ce privește situația actuală a economiei românești, experții financiari și-au revizuit ușor estimările, indicele pentru România coborând în această lună cu 0,5 puncte, de la 45,5 puncte în aprilie. Sentimentul la regional s-a înrăutățit cu 7,3 puncte, de la 20,9 puncte la 13,6 puncte, în condițiile în care jumătate dintre statele din ECE au înregistrat scăderi ale indicelui individual.

 

La studiul efectuat în intervalul 9-23 aprilie au participat 52 de analiști, dintre care 8 din Turcia. (sursa: profit.ro)