Modelul clasic al celor de la Skanska este de a dezvolta proiecte şi de a le vinde imediat după finalizare, iar compania testează această strategie şi pe piaţa din România, unde suedezii se află la primul proiect.

 În piaţa imobiliară locală nu sunt însă în prezent foarte mulţi investitori activi care ar putea plăti în jur de 50-60 de milioane de euro pentru proiectul celor de la Skanska, astfel că unul dintre grupurile cu care au fost începute discuţii „de tatonare“ este fondul Globalworth condus de omul de afaceri Ioannis Papalekas, potrivit informaţiilor ZF din piaţa imobiliară. Reprezentanţii Skanska nu au comentat aceste informaţii până la închiderea ediţiei.

 

 

Suedezii au cumpărat la sfârşitul anului 2012 un teren de 15.000 de metri pătraţi de la omul de afaceri Gabriel Popoviciu pentru dezvoltarea unui proiect de birouri format din trei clădiri cu o suprafaţă închiriabilă de circa 52.000 mp. La scurt timp după, la începutul anului 2013, Skanska a început lucrările la prima clădire cu o suprafaţă închiriabilă de 19.500 de metri pătraţi în care a atras chiriaşi companiile Orange şi Schneider Electric care ocupă 90% din spaţii, iar în toamna acestui an este aşteptată finalizarea acestui imobil.

 

Totodată, suedezii au ridicat deja o bună parte din structura celei de-a doua clădiri ce va fi livrată anul viitor, imobil în care a fost deja atras un prim chiriaş, şi anume grupul farmaceutic Sanofi.

Investiţia anunţată în cele două imobile se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro, iar suedezii au venit cu fonduri proprii pentru ridicarea clădirilor, astfel că un eventual cumpărător ar trebui să obţină o finanţare bancară substanţială sau să dispună de lichidităţi de ordinul zecilor de milioane de euro pentru a face tranzacţia. (zf.ro)