Aceasta Initiativa combina alocarile nationale ale statelor membre in cadrul fondurilor europene structurale si de investitii (FESI) cu resursele bugetare ale Uniunii Europene gestionate la nivel central in cadrul programelor Orizont 2020 si COSME si cu resursele proprii ale Fondului European de Investitii si Bancii Europene de Investitii.

 

Conform Regulamentului (UE) nr. 1303/2013, un stat membru poate contribui, pe baze voluntare, cu un procent de pana la 7% din alocatia Fondului European de Dezvoltare Rurala si Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala, la finantarea Initiativei pentru IMM-uri.

Comisarul european pentru politici regionale Corina Cretu saluta decizia de astazi a Guvernului Romaniei de a aloca 100 de milioane de euro din Programul Operational Regional in favoarea Initiativei pentru IMM-uri.

Comisarul european pentru politici regionale Corina Cretu a declarat:  „Felicit autoritatile romane pentru aceasta decizie care va contribui la multiplicarea impactului in economie a fondurilor noastre, in beneficiul direct al IMM-urilor. Initiativa pentru IMM-uri nu necesita co-finantare din partea bugetelor nationale sau regionale. Fara a afecta bugetul national, Initiativa pentru IMM-uri va stimula crearea locurilor de munca si cresterea economica in Romania.”

 

Ministrul fondurilor europene Marius Nica a declarat: „Memorandumul aprobat astazi de catre Guvernul Romaniei reprezinta o masura constructiva, luata in beneficiul IMM-urilor, instrumentul financiar de tip garantie neplafonata combinand alocarile nationale ale statelor membre cu resursele bugetare ale Uniunii Europene si cu resursele proprii ale Fondului European de Investitii si Bancii Europene de Investitii. Consider ca este o initiativa pozitiva a autoritatilor romane si se inscrie in lista masurilor de crestere a economiei si de creare de noi locuri de munca. Reamintesc faptul ca in 2007-2013 a fost aplicat un singur instrument, JEREMIE, si a avut rezultate pozitive: peste 3700 de credite acordate, cu o valoare de 400 milioane euro. Acest tip de instrumente financiare reprezinta o prioritate pentru noi, fiind si una dintre solicitarile Comisiei Europene." (sursa: fonduri-structurale.ro)